Re: [Rd] R 2.2.1 installation trouble on SGI/Sun (PR#8575)

From: Brian D Ripley <ripley_at_stats.ox.ac.uk>
Date: Wed 08 Feb 2006 - 10:29:51 GMT


Thank you for the reply. Setting these variables explicitly on the make install line should help.

I have a guess at the shell problem. Configure contains

if test -z ${rdocdir}; then
  rdocdir='${rhome}/doc'
fi

and maybe test -z is broken. Does it help to add quotes as in

if test -z "${rdocdir}"; then

? (I have a recollection of such problems under Solaris 7 when we ran it, and a recollection that autoconf picks ksh as its shell on Solaris.)

On Wed, 8 Feb 2006, Atro Tossavainen wrote:

> Dear Prof Ripley,
>
> Thank you for your quick response!
>
> > Please do not send questions to R-bugs (especially as well as to R-devel).
>
> Sorry. I took the addresses from a response to an older question that
> I had received from Kurt Hornik. That message had been cc'd to both.
>
> > The thing you are getting as "" is from (see doc/Makefile)
> > $(INSTALL_DATA) $(srcdir)/$${f} "$(rdocdir)"; \
> >
> > What is rdocdir set to in Makeconf? It (and related quantities) should be
> >
> > rhome = ${libdir}/R
> > rsharedir = ${rhome}/share
> > rincludedir = ${rhome}/include
> > rdocdir = ${rhome}/doc
>
> rhome = ${libdir}/R
> rsharedir =
> rincludedir =
> rdocdir =
>
> (I find this is the case both on Solaris 7 and on IRIX 6.5.)
>
> > unless you set something non-standard during configure. (If you did not,
> > the code is very simple and anything else here would seem to indicate a
> > bug in the shell used, but please debug it.)
>
> The only changes to "./configure" that I made were to set the relevant
> environment variables to pick the native compilers instead of gcc, and
> --prefix=/afs/bi/v/{systemtype}/apps/stats/R/2.2.1 (for literal values
> of system type; sgi_65, sun4x_57).
>
> The shell I performed "configure" under is bash 2.05, which is
> admittedly old too. It hasn't caused any such problems before, though,
> and I have built a very large amount of autoconfigured software for
> these platforms with it.
>
> > Solaris 7 is very old: this does work on Solaris 8 (from where I copied
> > the above).
>
> IRIX 6.5 is current and displays the same issue.
>
> Thank you for your help and suggestions. If there is anything I can
> do to help debug the problem further, please let me know.
>
> --
> Atro Tossavainen (Mr.) / The Institute of Biotechnology at
> Systems Analyst, Techno-Amish & / the University of Helsinki, Finland,
> +358-9-19158939 UNIX Dinosaur / employs me, but my opinions are my own.
> < URL : http : / / www . helsinki . fi / %7E atossava / > NO FILE ATTACHMENTS
>
> ______________________________________________
> R-devel@r-project.org mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel
>

-- 
Brian D. Ripley,                  ripley@stats.ox.ac.uk
Professor of Applied Statistics,  http://www.stats.ox.ac.uk/~ripley/
University of Oxford,             Tel:  +44 1865 272861 (self)
1 South Parks Road,                     +44 1865 272866 (PA)
Oxford OX1 3TG, UK                Fax:  +44 1865 272595

______________________________________________
R-devel@r-project.org mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel
Received on Wed Feb 08 22:53:26 2006

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : Mon 20 Feb 2006 - 03:21:40 GMT