[Rd] Problem with tuned Rblas from CRAN with R-2.4.0

From: Daniel Nordlund <res90sx5_at_verizon.net>
Date: Wed 13 Dec 2006 - 05:30:15 GMT


I encountered the following problem in R-2.4.0 for Windows binary downloaded from CRAN (data from R-help post by Ethan Johnsons). I was also using the contributed binary Rblas.dll for Intel P4 chip. The problem doesn't occur with the default Rblas.dll.

x=c(3.05176E-05, 0.000457764, 0.003204346, 0.0138855, 0.04165649, 0.09164429, 0.1527405, 0.1963806, 0.1963806, 0.1527405, 0.09164429, 0.04165649, 0.0138855, 0.003204346, 0.000457764, 3.05176E-05) y=c(0.0000306, 0.0004566, 0.0031985, 0.0139083, 0.0415539, 0.0917678, 0.1528134, 0.1962831, 0.1962994, 0.1527996, 0.0917336, 0.0415497, 0.0139308, 0.0031917, 0.0004529, 0.0000301) fit.lm<-lm(y~x)
summary(fit.lm)

I got the following popup window error message

   The procedure entry point zdrot_ could not be found in the dynamic link library Rblas.dll

After closing the popup, the following was printed in the console:

Error in chol2inv(Qr$qr[p1, p1, drop = FALSE]) :

        lapack routines cannot be loaded In addition: Warning message:
unable to load shared library 'C:\R\R-2.4.1beta/modules//lapack.dll':   LoadLibrary failure: The specified procedure could not be found.

I subsequently downloaded R-2.4.1beta from CRAN and had the same problem with the contributed binary Rblas.dll

platform       i386-pc-mingw32                         
arch           i386                                    
os             mingw32                                 
system         i386, mingw32                           
status         beta                                    
major          2                                       
minor          4.1                                     
year           2006                                    
month          12                                      
day            07                                      
svn rev        40137                                   
language       R                                       
version.string R version 2.4.1 beta (2006-12-07 r40137)

OS: WinXP Pro service pack 2

I haven't had any problems with the contributed binary up thru R-2.3.1. I checked the changes file and saw that for R-2.4.0 the Rblas.dll would have to be recompiled, but also that the contributed binaries on CRAN had been updated. However, I couldn’t find any Rblas binaries with a date after 2005. Any suggestions on where to find an Rblas binary for WinXP and P4 chip, or do I need to try to compile one on my own?

Thanks for any assistance,

Dan

Daniel Nordlund
Bothell, WA USA



R-devel@r-project.org mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel Received on Thu Dec 14 12:33:22 2006

Archive maintained by Robert King, hosted by the discipline of statistics at the University of Newcastle, Australia.
Archive generated by hypermail 2.1.8, at Thu 14 Dec 2006 - 02:30:54 GMT.

Mailing list information is available at https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel. Please read the posting guide before posting to the list.