Re: [Rd] R crashes using the em function of package mclust (PR#7719)

From: <becker_at_kfs.oeaw.ac.at>
Date: Mon 07 Mar 2005 - 09:36:19 GMT


Duncan Murdoch schrieb:

>On Mon, 7 Mar 2005 09:35:39 +0100 (CET), becker@kfs.oeaw.ac.at wrote
>:
>
>
>
>>Hi,
>>
>>I got the same problem like
>>http://tolstoy.newcastle.edu.au/R/devel/04/11/1204.html
>>
>>R crashes when I use the em function from the mclust package on
>>univariate data and on a special case on bivariate data (when the matrix
>>is not provided as written in the manual).
>>It seems as if the problem is the format of the data to be analyzed.
>>
>>Operating System: Windows XP (SP2)
>>R version: R-2.0.1
>>
>>The following example causes a crash of R:
>>
>># univariate example
>>require(mclust)
>>X <- c(rnorm(100, mean=1), rnorm(100, mean=5))
>># I also tried: X <- as.matrix(c(rnorm(100, mean=1), rnorm(100, mean=5)))
>>Xmap <- cbind(c(rep(1, 100), rep(0, 100)), c(rep(0, 100), rep(1, 100)))
>>Xm <- mstep(modelName="V", data=X, z=Xmap)
>># CRASH:
>>em(modelName=Xm$modelName, data=X, mu=Xm$mu, sigmasq=Xm$sigmasq, pro=Xm$pro)
>>
>>
>
>Which version of mclust? I just installed 2.1-8 and ran your code
>in R-2.0.1 with no problem.
>
>
>
I used 2.1-6. As you say 2.1-8 runs with no problem. Sorry, my fault.

>In any case, this looks more like an mclust problem than an R problem;
>if you're using the current version, you should follow up with the
>maintainer, Ron Wehrens <R.Wehrens@science.ru.nl>.
>
>Duncan Murdoch
>
>
>



R-devel@stat.math.ethz.ch mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel Received on Mon Mar 07 20:56:50 2005

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : Mon 24 Oct 2005 - 22:26:26 GMT