[Rd] R-2.11.1 build and 'so' libraries withouth the 'lib' prefix

From: lI <lux-integ_at_btconnect.com>
Date: Mon, 12 Jul 2010 10:29:30 +0100


Greetings,

I have a computer with the following setup: 1)cblfs (pure 64-bit (amd64) linux), kernel2.6.34 gcc4.4.2 2)R-2.11.1

I compiled R with BLAS and lapack using the switched ( --with-blas="- lpthread -latlas -lfptf77blas"
--with-lapack="-llapack -lcblas" ).
((
http://cran.r-project.org/doc/manuals/R-admin.html#Linear-algebra) )

Prior to compiling R-2.11.1
sh conigure --help gave options including the following

SHLIB_LD         command for linking shared libraries 
                which contain object files  from a C or Fortran compiler only                              
SHLIB_LDFLAGS   special flags used by SHLIB_LD
SHLIB_CXXLDFLAGS   special flags used by SHLIB_CXXLD                               
SHLIB_FCD   command for linking shared libraries which contain object files 
              from the Fortran 95 compiler                                    
SHLIB_FCLDFLAGS special flags used by SHLIB_FCLD

I did not know what to set for these and accepted whatever the defaults were. I ended up with shared-libraries which are as follows:-

$R_HOME/lib/{libRblas.so,libRlapack.so } i.e. with the prefix 'lib'
and the following shared-libraries without the 'lib' prefix.

$R_HOME/modules/{R_X11.so,internet.so,lapack.so,vfonts.so }
$R_HOME/library/cluster/libs/cluster.so
$R_HOME/library/foreign/libs/foreign.so
$R_HOME/library/grDevices/libs/grDevices.so
$R_HOME/library/grid/libs/grid.so
$R_HOME/library/KernSmooth/libs/KernSmooth.so
$R_HOME/library/lattice/libs/lattice.so
$R_HOME/library/MASS/libs/MASS.so
$R_HOME/library/Matrix/libs/Matrix.so
$R_HOME/library/methods/libs/methods.so
$R_HOME/library/mgcv/libs/mgcv.so
$R_HOME/library/nlme/libs/nlme.so
$R_HOME/library/nnet/libs/nnet.so
$R_HOME/library/rpart/libs/rpart.so
$R_HOME/library/spatial/libs/spatial.so
$R_HOME/library/splines/libs/splines.so
$R_HOME/library/stats/libs/stats.so
$R_HOME/library/survival/libs/survival.so
$R_HOME/library/tools/libs/tools.so

In linux builds the linker usually looks for libs with the 'lib' prefix. In this installation all the libraries
---in $R_HOME/modules
---in $R_HOME/library/patha/to/whatevr

do not have the 'lib' prefix.

QUESTION:
A) does any on list know SHLIB_LD SHLIB_LDFLAGS SHLIB_CXXLDFLAGS SHLIB_FCD SHLIB_FCLDFLAGS settings for compiling R and do these result in so libs with the 'lib' prefix?
B) If all of A) is negative what is there to be done to to enable generation libraries in $R_HOME/modules $R_HOME/library/~ with the 'lib' prefix?

suggestions welcomed.

luxInteg



R-devel_at_r-project.org mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel Received on Mon 12 Jul 2010 - 09:31:07 GMT

Archive maintained by Robert King, hosted by the discipline of statistics at the University of Newcastle, Australia.
Archive generated by hypermail 2.2.0, at Mon 12 Jul 2010 - 19:00:14 GMT.

Mailing list information is available at https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-devel. Please read the posting guide before posting to the list.

list of date sections of archive