Re: [R] adding custom axis to image.plot() and strange clipping behavior

From: Katharine Mullen <kate_at_few.vu.nl>
Date: Fri, 13 Jun 2008 12:12:29 +0200 (CEST)

I also noticed that adding a custom axis with image.plot was a problem; you can also do:

library(fields)

m <- matrix(1:15,ncol=3)

par(mar=c(5,5,5,7))

image(m, axes=FALSE)

##### add axis
axis(1,axTicks(1),lab=letters[1:length(axTicks(1))]) box()

## add legend
image.plot(m, legend.only=TRUE)

On Fri, 13 Jun 2008, Stephen Tucker wrote:

> Hi list,
>
> I wanted to plot an image with a colorbar to the right of the plot, but
> set my own axis labels (text rather than numbers) to the image. I have
> previously accomplished this with two calls to image(), but the package
> 'fields' has a wrapper function, image.plot(), which does this task
> conveniently.
>
> However, I could not add axes to the original image after a call to
> image.plot(); I have found that I needed to set par(xpd=TRUE) within the
> function to allow this to happen:
>
> ###=== begin code
> library(fields)
>
> ## make data matrix
> m <- matrix(1:15,ncol=3)
>
> ## plot
> image.plot(m,axes=FALSE)
> axis(1) # doesn't work
>
> par(xpd=TRUE)
> axis(1) # still doesn't work
>
> ## replace the 28th element of the body of image.plot()
> ## and assign to new function called 'imp'
> ## here I just use the second condition of 'if' statement
> ## and set 'xpd = TRUE'
> imp <- `body<-`(image.plot,value=`[[<-`(body(image.plot),28,
> quote({par(big.par)
> par(plt = big.par$plt, xpd = TRUE)
> par(mfg = mfg.save, new = FALSE)
> invisible()})))
> imp(m,axes=FALSE)
> box()
> axis(1,axTicks(1),lab=letters[1:length(axTicks(1))])
> ## clip to plotting region for additional
> ## graphical elements to be added:
> par(xpd=FALSE)
> abline(v=0.5)
> ###=== end code
>
> I wonder if anyone has any insights into this behavior? Since in the axis() documentation, it says:
> "Note that xpd is not accepted as clipping is always to the device region"
> I am surprised to find (1) that the par(xpd=TRUE) works in the case above, and (2) that it must be called before the function call is terminated.
>
> I wonder if anyone has any insights into this behavior. I have reproduced this on both my Linux box (Ubuntu Gutsy Gibbon 64-bit, R 2.7.0, fields package version 4.1) and Windows machine (32-bit XP Pro, R 2.7.0, fields package version 4.1).
>
> Thanks very much,
>
> Stephen
>
> ______________________________________________
> R-help_at_r-project.org mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> PLEASE do read the posting guide http://www.R-project.org/posting-guide.html
> and provide commented, minimal, self-contained, reproducible code.
>



R-help_at_r-project.org mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help PLEASE do read the posting guide http://www.R-project.org/posting-guide.html and provide commented, minimal, self-contained, reproducible code. Received on Fri 13 Jun 2008 - 11:50:11 GMT

Archive maintained by Robert King, hosted by the discipline of statistics at the University of Newcastle, Australia.
Archive generated by hypermail 2.2.0, at Fri 13 Jun 2008 - 12:30:45 GMT.

Mailing list information is available at https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help. Please read the posting guide before posting to the list.

list of date sections of archive