[R] Windows GUI package install annoyance

From: Berton Gunter <gunter.berton_at_gene.com>
Date: Tue 14 Feb 2006 - 03:58:50 EST


Folks:

A minor (R 2.2.0) Windows package install annoyance, but I can't figure out how to fix it. If someone could tell me how or point me to the appropriate docs, I would appreciate it.

I set my CRAN mirror in my Rprofile.site file. After startup, I get:

> getOption('repos')

                          CRAN 

"http:/cran.cnr.berkeley.edu/"
>

However, when I then go to the GUI "Packages" menu item and click on "Install packages..." I get:

> utils:::menuInstallPkgs()

Warning: unable to access index for repository http:/cran.cnr.berkeley.edu/bin/windows/contrib/2.2 Error in install.packages(NULL, .libPaths()[1], dependencies = TRUE, type = type) :

        no packages were specified

However, If I now manually set my mirror (through the menu: "Set Cran mirror" item, which invokes chooseCRANmirror()) , and now check my repos option, I get again:

> getOption('repos')

                          CRAN 

"http://cran.cnr.Berkeley.edu"

## but now the "install packages.." menu choice works! Is there an easy way to avoid having to manually re-specify my CRAN mirror?

My apologies for wasted bandwidth if I have overlooked something obvious, which I believe is the case.

Many thanks.

Bert Gunter
Genentech



R-help@stat.math.ethz.ch mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html Received on Tue Feb 14 04:22:14 2006

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : Fri 03 Mar 2006 - 03:42:29 EST